Onze technologie

De zon – De grootste energiecentrale in ons planetaire systeem.

 

Op de juiste manier gebruikt, kan de zon duizenden jaren lang onze honger naar energie voor onbepaalde tijd stillen. Vrij van schadelijke CO2-uitstoot. Bij PhaseLux zijn we gefascineerd door de magie van de zon. Een paar zonnestralen zijn vaak al genoeg voor een geluksgevoel bij mensen. De zon geeft ons ook op andere manieren energie – en wel in bijna onuitputtelijke hoeveelheden. Om zonlicht om te zetten in elektrische energie, ontwikkelen en produceren wij hoogwaardige zonnemodules in de beste Nederlandse technische kwaliteit.

 

Een lange levensduur, betrouwbaarheid en strikte Europese normen zijn bijzonder belangrijk voor ons.
Onze premium zonnepanelen zijn betrouwbaar overal in Europa en ook daarbuiten. Op particuliere huizen, bedrijfsgebouwen, schuren, stallen en in openluchtsystemen. We ontwikkelen modules die worden gekenmerkt door een lange levensduur, hoogwaardige afwerking en bovengemiddelde prestaties.

 

Daarnaast hechten we groot belang bij de ontwikkeling aan de recyclebaarheid van de modules. Wij willen niet dat volgende generaties opgescheept worden met fouten die we nu zouden kunnen maken, want dat is al te veel gebeurd.

 

De naadloze kwaliteitscontrole, de elektro luminescentietest en de PID-test zorgen voor een constant hoge kwaliteit van onze modules.
Kwaliteitsmodules bij PhaseLux zijn daarom altijd opgebouwd uit een dubbele glasplaat en de beste in de markt verkrijgbare EVA-folies.
We volgen de ontwikkelingen in de zonneceltechnologie op de voet.
Als deze nieuwe technologieën uitgebreid getest en productierijp zijn bevonden, gaan wij onderzoeken of we dit in een eindproduct toe kunnen passen. Mits het product betaalbaar blijft en betere rendementen behaalt dan de reeds bekende technologieën.
Kijkende naar al deze aspecten heeft PhaseLux voor jou de huidige keuze gemaakt in de HJT-technologie.
Hiermee schaf je PREMIUM kwaliteit aan tegen een eerlijke en betaalbare prijs en garandeer je jezelf van jarenlange goede rendementen en veilige kwaliteit.

Wat zijn Glas-Glas panelen?

Glas-glas zonnepanelen zijn de nieuwste generatie zonnepanelen. Zonnepanelen bestaan uit meerdere lagen. Bij glas-glas zonnepanelen zijn de zonnecellen ingesloten tussen twee lagen glas. Bij traditionele zonnepanelen is de voorkant van glas en de achterkant van kunststof:
glas-folie zonnepanelen.
De eerste generatie zonnepanelen bestond standaard uit twee lagen glas. Omdat folie goedkoper is dan glas en makkelijker te produceren, stapten veel fabrikanten over op glas-folie zonnepanelen. Glas-folie zonnepanelen leveren alleen minder op en hebben een kortere levensduur. Ook is het rendement tegenwoordig belangrijker, waardoor glas-glas zonnepanelen erg populair en de beste keuze zijn.
Bovendien zijn Glas-Glas panelen beter recyclebaar, wat ten goede komt aan de komende generaties op onze mooie planeet.

 

Wat zijn bifacial zonnepanelen?

Bifaciale zonnepanelen zijn zonnepanelen die zowel aan de voor- als achterkant licht kunnen opvangen en omzetten in elektriciteit. Dit betekent dat deze panelen in staat zijn om meer energie te produceren dan traditionele, enkelzijdige zonnepanelen, die alleen licht van de voorkant opvangen.

Bifaciale zonnepanelen hebben meestal een glazen achterkant die licht kan doorlaten naar de achterkant van de zonnecellen en de ondergrond waarop de panelen zijn gemonteerd.
Hoogfrequent UV licht is voor ons mensen niet met het blote oog waarneembaar maar zal op de elke ondergrond weerkaatsen (hoeveelheid afhankelijk van de ondergrond) en opnieuw aan de achterzijde de zonnecel binnentreden, en daarmee extra opbrengst genereren.

Bifaciale zonnepanelen kunnen in verschillende omgevingen worden gebruikt, zoals in velden, op daken of aan gevels. Ze kunnen horizontaal of verticaal worden geïnstalleerd en kunnen worden aangepast aan verschillende hellingshoeken om de energieopwekking te optimaliseren.

Hoewel bifaciale zonnepanelen over het algemeen duurder zijn dan traditionele zonnepanelen, kan hun hogere energieproductie in sommige situaties leiden tot een lagere Levelized Cost of Energy (LCOE), wat betekent dat de kosten van de geproduceerde energie per eenheid (kWh) lager zijn.

Bijkomend voordeel is dat Bifaciale zonnepanelen minder gevoelig zijn voor oververhitting omdat de infrarood frequentie die verantwoordelijk is voor opwarming van materie op aarde ook doorstraald en veelal wordt weggeleid op de ondergrond achter de panelen.
Daarom hebben ze over het algemeen een langere levensduur dan traditionele zonnepanelen.

Wat is HJT technologie?

Heterojunction-zonnepanelen zijn samengesteld uit drie lagen fotovoltaïsch materiaal. HJT-cellen combineren twee verschillende technologieën in één: kristallijn silicium en amorf “dunne-film” silicium.
De bovenste laag amorf silicium vangt zonlicht op voordat het de kristallijne laag raakt, evenals licht dat weerkaatst door de onderliggende lagen. Monokristallijn silicium, de middelste laag, is echter verantwoordelijk voor het omzetten van het grootste deel van het zonlicht in elektriciteit. Ten slotte bevindt zich achter het kristallijne silicium nog een amorfe dunne-film silicium laag. Deze laatste laag vangt de resterende fotonen op die de eerste twee lagen overtreffen. Door deze technologieën samen te gebruiken, kan er meer energie worden geoogst in plaats van ze afzonderlijk te gebruiken, waardoor een efficiëntie van 25% of hoger wordt bereikt.

 

Ook heeft HJT-technologie een van de laagste temperatuurcoëfficiënten. Dat wil zeggen dat wanneer het paneel warmer wordt in de zomer, de werkingsgraad minder achteruitgaat dan bij andere celvarianten.
Heeft een HJT-paneel ook nadelen?
Jazeker de productie van de cel is iets duurder, evenals de toepassing van twee glasplaten. PhaseLux doet echter heel hard zijn best om alle stappen in het gehele proces vanaf productie tot levering bij je installateur zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en daarmee deze hoogwaardige techniek betaalbaar te maken.
Zo betaalbaar zelfs dat door de gemiddeld hogere opbrengst de meerprijs in het eerste jaar al vereffend wordt.


Wat kunnen we in de toekomst verwachten?

We blijven nadenken en volgen de ontwikkelingen in de Fotovoltaïsche wereld nauwgezet.

We verwachten dat efficiëntie per M² de komende decennia nog wel iets zal verbeteren maar dat de grote stappen wel zijn gezet.

Waar we wel een uitdaging in zien en velen met ons is om bij blijvende efficiëntie en levensduur , het gebruik van kostbare en schaars wordende grondstoffen en edelmetalen (zoals Zilver) te verminderen en daarmee de Levelized Cost of Energy (LCOE) sterk te verminderen.

Dan verhogen we weliswaar de efficiëntie per M² niet meer maar door een lagere prijs van de installatie zal daarmee het rendement verhogen.

Ook zijn we bezig met de bredere inzetbaarheid van fotovoltaik.
Bijvoorbeeld dubbelglas systemen waarin geen cellen meer te zien zijn, de techniek is er maar nog zeer kostbaar en wordt vooral ingezet daar waar schaduwen door cellen niet gewenst zijn.

PhaseLux kijkt naar mogelijkheden en oplossingen om dit product volume te geven, zoals in de kassenbouw, om het in de toekomst betaalbaar te maken voor toepassingen rondom uw woning, kantoor en bedrijfsomgeving.